درمان ایمپلنت برای بیماران دیابتی
درمان ایمپلنت برای بیماران دیابتی
در مقاله قبلی همین وبسایت، بیماری دیابت (Diabetes mellitus) یا همان مرض قند را مورد بررسی قرار دادیم و ضمن شرح بیماری، به برسی مشکلات وچالشهای دهان و دندانی که مبتلایان به دیابت ممکن است با آنها مواجه شوند، پرداختیم. در این مقاله بصورت تخصصی تر به مساله انجام ایمپلنت برای این بیماران خواهیم پرداخت و شرایط انجام درمان ایمپلنت و مشکلات احتمالی در این مسیر را مورد بررسی قرار می دهیم.
چنانکه می دانیم، بیماری دیابت یک بیماری متابولیک نسبتا شایع می باشد که با بالا رفتن قند خون شناخته می شود که این افزایش سطح قند خون سبب ساز تغییراتی در عروق و مویرگها می گردد. نتیجه این تغییرات نیز بصورت ابتلا به بیماریهای لثه یا اصطلاحا پریودونتیت، و نیز ایجاد تاخیر در بهبود زخمها و بالا رفتن احتمال ایجاد عفونت در اثر مختل شدن سیستم دفاعی بدن می باشد. این بیماری در سال ۱۹۸۰، حدود ۱۵۰ میلیون انسان را درگیر نموده بود و این عدد در سال ۲۰۰۸ به عدد ۳۵۰ میلیون نفر رسید. این اعداد خود نشان دهنده لزوم توجه هرچه بیشتر به این بیماری و پیامدهای حاصل از آن می باشد.
در گذشته، دیابت یک ریسک فاکتور نسبی برای انجام درمان ایمپلنت در نظر گرفته می شد. ولی امروزه این دیدگاه دستخوش تغییر عمیقی شده و دقیقا در نقطه مقابل دیدگاه قدیمی، یافته های تحقیقات جدید مزایای غیر مستقیمی نیز برای انجام درمان ایمپلنت در بیماران دیابتی قایل شده اند. این بدان معناست که با از دست دادن دندانها، بیماران دچار تغییر در رژیم غذایی خواهند شد و از غذاهای نرمتری که نیاز به جویدن ندارند استفاده خواهند کرد که همین مساله اوضاع متابولیسم آنها را وخیم تر خواهد نمود. بازسازی سیستم دندانی بیمار با کمک ایمپلنت، سبب بهبود شرایط تغدیه و کنترل بیشتر متابولیسم وی می گردد. همچنین اینکه چه سطحی از بیماری دیابت و یا مدت زمان ابتلای به آن می تواند در روند درمان ایمپلنت اخلال ایجاد نماید نیز بطور کامل مشخص نشده است. مدیریت ریسک و شناسایی عوامل مداخله گر در درمان ایمپلنت برای این قبیل بیماران بسیار مهم و حیاتی می باشد
درخلال یک طرح تحقیقاتی ، Naujokat و همکارانشان در سال ۲۰۱۶ به بررسی ۲۲ مقاله منتخب در این زمینه پرداختند و از این طریق مشکلات انجام ایمپلنت برای افراد دیابتی را با افراد غیر دیابتی مورد بررسی قرار دادند که در ادامه این نوشته به بررسی نتایج این مطالعه، که خود حاصل بررسی چندین مقاله علمی دیگر نیز می باشد می پردازیم.
دیابت و اسئواینتگریشن(Osseointegration)
به طور خلاصه فرایند اتصال بافت استخوانی به سطح ایمپلنت ، بدون تداخل بافت نرم، را در اصطلاح اسئواینتگریشن می گویند. این فرایند شامل تغییر در استخوان حفره تهیه شده برای قرار دادن فیکسچر(فرایند remodeling) و ساخته شدن بافت استخوانی جدید و متصل به ساختار ایمپلنت توسط استئوبلاستها خواهد بود. در دو مطالعه مجزا ،فرایند اسئواینتگریشن در مبتلایان به دیابت نوع دوم مورد بررسی قرار گرفته بود و بیماران را بر اساس نتایج آزمایش HbA1c مورد بررسی قرار دادند. گروه با کنترل خوب (%HbA1c 6.1–۸ ) ، گروه با کنترل متوسط ( ۸٫۱ تا ۱۰ درصد) و گروه با کنترل ضعیف ( بیش از ۱۰ درصد). بررسی این بیماران از نظر ثبات ایمپلنتهای انجام شده در طی یکسال، هیچ تفاوتی در بین سه گروه را نشان نداد.
دیابت و peri-implantitis
peri-implantitis در اصطلاح به ایجاد عفونت و بیماری در بافتهای اطراف ایمپلنت کاشته شده اطلاق می گردد و شامل خونریزی و التهاب لثه اطراف ایمپلنت و پروتز آن و نیز تخریب استخوان نگهدارنده ایمپلنت می گردد.
اغلب مطالعات افزایش ریسک ابتلا به این مشکل را با افزایش عدد HbA1c عنوان نموده اند. در برخی از مطالعات نیز تفاوت چندان مشخصی در این زمینه بین مبتلایان به دیابت نوع دوم و نیز افراد سالم مشاهده نکرده اند. در نهایت می توان نتیجه گیری کرد که کنترل بهتر بیماری می تواند احتمال ابتلا به این عارضه را در افراد دیابتی کاهش دهد.
دیابت و ماندگاری ایمپلنت
میزان دوام و ماندگاری ایمپلنت در طول زمان و مقایسه این ماندگاری در افراد دیابتی و افراد سالم،در مطالعات زیادی مورد بررسی قرار گرفته است.گروهی از این مطالعات که ماندگاری کوتاه مدت (حدود یک ساله) را مورد بررسی قرار داده اند، میزان ماندگاری ایمپلنت در افراد دیابتی دریافت کننده ایمپلنت حدود ۹۶٫۴% محاسبه نموده اند که مساوی با افراد سالم می باشد.در مطالعات دیگر این ماندگاری را در طی مدت بین ۵ تا ۲۰ سال نیز مورد مطالعه قرار داده اند و ارقام متفاوتی از این مطالعات حاصل آمده است که در اکثر آنها دوام و ماندگاری افراد دیابتی قابل مقایسه و در حد افراد سالم گروه کنترل بوده و در برخی مطالعات نیز این عدد تنها اندکی کمتر از افراد نرمال گزارش شده (حدود ۸۵%) که کاملا قابل قبول و مناسب می باشد.
بدیهی است که بهبود در رژیم غذایی و کنترل منظم قند خون و نگهداری عدد تست HbA1c کمتر از ۸% میتواند دوام و ماندگاری ایمپلنت را در افراد دیابتی افزایش دهد.
دیابت و جراحی های افزایش استخوان
در شماری از مطالعات، جراحی های پیشرفته ایمپلنت همراه با سینوس لیفت و یا بازسازی هدایت شده استخوان (GBR)، مورد بررسی قرار گرفته است.در این مطالعات مشخص گردید که افراد دارای کنترل مناسب دیابت نوع دوم ، با تست HbA1c کمتر از ۷٫۵%، نتایج جراحی مشابه با گروه کنترل، یعنی افراد سالم بدون دیابت را داشته اند. طبق نتایج این مطالعات میزان تحلیل استخوان بعدی نیز با افراد سالم مشابه بود. یافته های حاصل از این تحقیقات نشان دادند که جراحی های پیشرفته استخوان نیز در افراد دیابتی تحت کنترل قابل انجام بوده و نتایج مشابه افراد سالم را می توان از آنها انتظار داشت.
تاثیر کنترل قند
عدد حاصل از آزمایش HbA1c یک نشانگر خوب برای تعیین میزان کنترل دیابت است. در اکثریت مطالعات میزان HbA1c>10% به عنوان دیابت با کنترل ضعیف، بین ۸ تا ۱۰% به عنوان کنترل متوسط و HbA1c<8% به عنوان دیابت خوب کنترل شده شناخته شده است. در بسیاری از مطالعات نتایج حاصل از ایمپلنت شامل ماندگاری و ابتلابه مشکلاتی مثل پری-ایمپلنتایتیس در افراد دیابتی که کنترل خوب و یا متوسطی را ایجاد نموده بودند، مشابه افراد سالم فاقد دیابت ارزیابی نموده اند.
تاثیر مدت زمان ابتلا به دیابت
متاسفانه اطلاعات اندکی از تاثیر مدت زمان ابتلا به دیابت بر موفقیت و شکست ایمپلنت در دست می باشد و شمار بسیار اندکی از مطالعات، این فاکتور را مورد بررسی قرار داده اند.برخی مانند Olsen عنوان کرده اند که میزان شکست درمان ایمپلنت با افزایش طول دوران بیماری افزایش می یابد و برخی دیگر مانند Tawil مدت زمان درگیری با دیابت و موفقیت و ماندگاری ایمپلنت را موارد کاملا مستقل و بی ربطی ارزیابی نموده اند.
تاثیر درمانهای حمایتی دیگر
باوجود بحث و جدلهایی که بین محققان و صاحب نظران در خصوص تجویز یا عدم تجویز آنتی بیوتیکها پس از جراحی ایمپلنت در افراد سالم وجود دارد، تاثیر مثبت تجویز آنتی بیوتیک متعاقب جراحی ایمپلنت در افراد دیابتیک مورد تایید همگان قرار گرفته است. علت این امر هم تاثیر منفی دیابت بر سیستم ایمنی فرد بیمار می باشد. در مطالعات متعدد میزان موفقیت افزایش یافته ۵ تا ۱۰ درصدی را در جراحی ایمپلنت برای افراد واجد دیابت نوع دوم که پس از جراحی آنتی بیوتیک دریافت نموده اند ،نسبت به افراد گروه کنترل که آنتی بیوتیک دریافت ننموده اند را نشان داده اند. بنابراین تاثیر تجویز آنتی بیوتیک پیش از جراحی برای افراد واجد دیابت واضح و مشخص می باشد و دارای اهمیت کلینیکی است.
همچنین تحقیقات مشخص نموده اند که استفاده از دهان شویه کلرهگزدین گلوکونات نیز تاثیر قابل ملاحظه ای بر موفقیت جراحی ایمپلنت در افراد دیابتی نوع دوم دارد. این میزان افزایش سطح موفقیت در جراحی ایمپلنت افراد دیابتی با استفاده از کلرهگزدین، در میان افراد گروه کنترل که سالم بودند مشاهده نشد و استفاده از کلرهگزدین تاثیر چندانی بر افزایش میزان موفقیت درمان در افراد فاقد دیابت را نشان نداد.
و اما نتیجه گیری نهایی
با وجود نتایجی که پیشتر از مطالعات عنوان شد و چنانکه دیدید، انجام ایمپلنت برای افراد دیابتی نه تنها ممکن است بلکه میتواند ضریب موفقیت بالا و در حد افراد سالم را نیز به همراه داشته باشد.علاوه بر اینکه انجام ایمپلنت می تواند با افزایش قدرت جویدن در کنترل هرچه بیشتر رژیم غذایی فرد دیابتی و در نتیجه کنترل بهتر متابولیسم و بیماری وی ، نقش به سزایی را ایفا نماید. با این حال مطالعات نیز دارای نواقص و نقاط کوری هستند که همچنان برخی سوالها را در این زمینه بی پاسخ گذاشته اند. مطالعات میزان موفقیت قابل قبولی را برای انجام ایمپلنت در افراد دیابتی در کوتاه مدت را نشان داده اند.اما مطالعاتی که این بررسی را به مدت طولانی مثلا ۲۰ سال به انجام رسانیده باشند بسیار اندک هستند و همچنین وضعیت بیماران دیابتی غیر از نوع دوم نیز به نوبه خود سوالات زیادی را مطرح میسازد.
آن چیزی که در این میان بدیهی به نظر می رسد، کنترل مناسب قند خون و خصوصا نگهداری HbA1c در حدود ۸% و کمتر، می تواند نقش به سزایی در بالا بردن موفقیت جراحی ایمپلنت داشته باشد. همچنین توجه پزشک به سایر مشکلات همراه با بیماری دیابت و شناسایی و کنترل عوامل ریسک زا و نیز استفاده درست و به هنگام از مواردی مانند آنتی بیوتیک تراپی و کنترل و ارتقای بهداشت دهان فرد دیابتی، می تواند در افزایش ضریب موفقیت درمان موثر باشد.
لینک مقاله اصلی مورد استناد در این نوشته: ,Dental implants and diabetes mellitus—a systematic review hendrikNaujokat
توجه
برداشت واستفاده از مطالب این سایت، تنها با ذکر منبع مجاز میباشد.
بیشتر بخوانید…
لطفا ما را در اینستاگرام نیز دنبال فرمایید
کلمات کلیدی
دندانپزشک – دندانپزشکی – دندانپزشکی دیجیتال – دندانپزشکی زیبایی – دندانپزشکی ترمیمی – لمینت سرامیکی – لامینت سرامیکی – لامینت دندان – هینوتیزم – هیپنوتیزم در دندانپزشکی – کرمانشاه – کرمانشاهی – دندانپزشکان کرمانشاه – عصب کشی – اندودانتیکس – درمان ریشه دندان – پروتز ثابت – روکش دندان – ایمپلنت فوری – دکتر افشین کاوسی – دکتر هاوش غارتی – لیزر در دندانزشکی – کاربرد لیزر در دندانپزشکی – جراحی لثه با لیزر – معنای لیزر – لیزر دایود – بایولیز – دندانپزشکی مدرن – جراحی لثه – جراحی دندان عقل – دندان عقل نهفته – جرمگیری دندان – بلیچینگ – سفید کردن دندان – زیبایی دندان – طراحی لبخند – طرح لبخند – جراحی تحت هیپنوتیزم – دندانپزشکی با هیپپنوتیزم – مدیریت مطب و کلینیک – دکتر کاظم آشفته یززدی – دکتر سیدمهدی جعفری – ایمپلنت دندان – کاشت دندان – جایگزینی دندان – ایمپلنت هدایت شده – سیگار کشیدن -تاثیر سیگار بر ایمپلنت -ترک سیگار -ایمپلنت دیجیتال – نیودنت – اشترومن – کیت جراحی ایمپلنت – کامپوزیت ونیر – ونیر دندان – اینلی – اونلی – اورلی – ترمیم دندان – ترمیم همرنگ دندان – ترمیم سفید رنگ دندان – ترمیم دندان با کامپوزیت – ترمیم طبیعی دندان – آمالگام – تعویض آمالگام – طاق بستان – دندانساز – دندانساز تجربی – دندانپزشک تجربی – هنر دندانپزشکی – علم و هنر دندانپزشکی – لابراتوار دندانسازی – تکنسین دندان – تکنسین دندانپزشکی – دستیار دندانپزشک-ویروس کرونا – بیماری کرونا-جهش کرونا – کرونا و دندانپزشکی- کویید ۱۹ و دندانپزشکی – کنترل عفونت در دندانپزشکی – مطب دندانپزشکی زیبا – مطب دندانپزشکی شیک – معماری مطب دندانپزشکی – پرینتر سه بعدی – روکش موقت – نایت گارد – دندان قروچه – براکسیزم – ناهنجاری فک و صورت – ارتودنسی شفاف – الاینر شفاف – ترمیم کامپوزیت خلفی – بیماریهای لثه – بیماریهای دهان- کامپوزیت دندان – دوکتور ددان – کرماشان – بیمه دندانپزشکی – دپیگمانتاسون لثه – کدکم – سینوس لیفت – پیوند استخوان – جراحی ایمپلنت – ایمپلنتولوژی – بوی بد دهان – کیست دندان – دندان درد – آموزش بهداشت دهان کودکان – بهداشت اطفال – مسواک کودکان – دندان شیری – پرینتر سه بعدی – روکش موقت – dental laminates – smile -Kermanshah – kermanshah dentist – kermanshah dentistry office -تببیض الاسنان – زراعت الاسنان فی ایران – فنیز الترکیبیات کرمانشاه – طبیب الاسنان ایرانی -زراعت الاسنان فی یوم واحد ایران – دندانپزشک خوب کرمانشاه – رزین کامپوزیت – مواد دندانپزشکی با کیفیت – طراحی لبخند دیجیتالی – اموزش اگزوکد – طراحی در اگزوکد – پرینتر سه بعدی – پرینتر DLP – پرینتر LCD –دیابت و دندانپزشکی-بیماری قند خون و مشکلات دندانی-بیماری لثه و دیابت-واریانت لامبدا – کرونا لامبدا -جهش لامبدا-ایمپلنت و قند خون- ایمپلنت و دیابت
لطفا نظر خود را در رابطه با مطلب درمان ایمپلنت برای بیماران دیابتی را از طریق کادر زیر به ما منتقل بفرمایید.